Tuesday, September 29, 2009

Jawapan Pertanyaan Pembaca : Bagaimana OKU mahu memohon lesen memandu?

Tuesday, September 29, 2009 |


OKU pun boleh memandu dan mendapatkan lesen di Malaysia...Tiada Masalah :-)

Soalan :

Assalamualaikum...

Saya ada terbaca blog saudara dari internet. Buat pengetahuan pihak tuan, saya juga salah seorang daripada OKU yang berdaftar dari JKM.

Saya ingin bertanya, tuan tau x prosidur untuk mohon lesen memandu bagi OKU? Bagaimana caranya ya?

Jawapan :

Syarat permohonan lesen memandu golongan OKU adalah sama seperti permohonan biasa. Walaubagaimanapun, golongan OKU diberi kemudahan dengan membenarkan mereka membawa kenderaan yang telah diubahsuai semasa ujian Praktikal.

Maklumat lanjut klik sini.


Related Posts



13 comments:

hasbul said...

sya difahamkan klu(OKU) nak ambil lesen mesti ada kereta dulu..

btul kan..??

mj84_ganu said...

ya btol hasbul .... kne la ada kereta dulu ..kne bodyfied.jumpa doktor.kne ambil borang jpj...prosesya rumit la sikit...

oku maf1855
mj

fndrocka said...

salam perkenalan

wah..nak amik lesen memandu ni..tp tak semua tempat boleh kan

Anonymous said...

salam...

sy OKU... tp dlm kad pengenalan OKU, sy telah dikategorikan sbg OKU kecacatan akal...

ini telah menyebabkan sy sukar mengambil lesen memandu...

ader aper2 cadangan x utk sy???

Anonymous said...

Hai..
kalau oku cacat sebelah mata boleh tak ambil lesen tanpa melalui proses spt oku lain?..maksud sy macam org awam yg tiada kecacatan..member sy kata byk proses la klau ambil lesen oku.

http://selepas-oku.blogspot.com/ said...

insyaAllah boleh..tapi kena dapatkan surat pemeriksaan doctor...untuk dapatkan surat pemeriksaan doctor tu kena pergi JPJ negeri & beritahu JPJ nak ambil borang pemeriksaan kesihatan untuk OKU(jgn lupa bawa kad OKU & IC fotocopy)...harap membantu

ayie said...

assalmualaikum...sy ayie...sy seorg oku...sy nk amek lesen kereta...sy sudah p cek doktor....dan doktor tidak sah kn sy nemandu...tetapi oku yg lain dapat amek lesen...ape boleh sy lakukan...minta keterangan

ayie said...

kerana kalau sy dapat lesen memandu...sy ingin mencari rezeki...

hasbul said...

ayie....doktor bahagian apa yg sahkan ayie tak boleh ni....?boleh detail lg tak....

sy cadangkan ayie berjumpa dengan doktor yg lain pulak....(maksudnya:buat permohonan lagi sekali tetapi bukan dengan doktor yg sebelum ni..)

Anonymous said...

salam

cuma nak berkongsi pengalaman...
saya masih lagi dalam proses mendapatkan lesen bagi suami yg OKU fizikal. bukan nak kata apa lah, prosesnya sgt rumit dan mnyusahkan golongan OKU. kami mendapatkan maklumat seawal dari awl tahun 2011 lagi diarah ke sana ke mari sehingga skrg suami sy br je selesai proses ujian berkomputer. skrg tgantung sbb stakat ni x jumpa org yg ada jual insurans tnya sekolah memandu pun xde jwpn...aiya penat2..ada keta sendiri pun xblh pkai sbb litar x muat, kena cari keta lain

Anonymous said...

salam....
sy seorg OKU (sy hanya ada 1 sahaja tangan), sekadar berkongsi pengalaman...
sy mengambil lesen selama 2bulan siap...
dan x perlu beli kereta dulu...

1) g jpj ambil surat untk pemeriksaan di klinik
(coz nk ambil lesen)
2) jmpa doktor untuk pemeriksaan dan bawa surat dari doktor tersebut ke jpj
3) bawa surat dari jpj ke sekolah memandu dan terus ambil lesen.
4)2bulan kemudian lesen pun siap..

wafi topOne said...

Assalamualaikum ..
sy juga seorg OKU dari segi Fizikal . sy bru sahaja tamat mengambil
peperiksaan SPM 2013 . sy sudah 2 tahun membawa motor
di kawasan perkampungan saya , dan sy juga ingin mempunya lesen memandu
motor sendiri . soalan nya ,
bolehkah saya dapat memilik lesen memandu motor ? dan brp harga untuk membayar lesen tersebut untuk golongan seperti sy ni (OKU) ? terima kasih

Zamil Mu said...

assalamualaikum.. sy nk bertanya sedikit.. sekarang sy memamg dah ada lesen dan kereta yg dah di daftarkan oku sejak tahun 2008. so sekarang sy bercadang hendak tukar kepada kereta lain.. bagaimana caranya ya

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog