Wednesday, October 14, 2009

Perutusan Pengerusi SBM Melaka Bersempena Hari Tongkat Putih 15 Oktober

Wednesday, October 14, 2009 |
Daripada: hashim ishak
Tarikh: Tuesday, October 13, 2009 11:52 PM
Subjek: Perutusan Pengerusi SBM Melaka Bersempena Hari Tongkat Putih 15 Oktober
 
 

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua,

            Sebagaimana kita semua sedia maklum, pada setiap 15 Oktober setiap tahun adalah sambutan Hari Tongkat Putih dimana masyarakat antarabangsa telah pun menerima tarikh tersebut sebagai Hari Tongkat Putih Antarabangsa.  Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan kepada semua OKU penglihatan di negeri Melaka dan Negara ini selamat menyambut Hari Tongkat Putih.  Saya berpendapat kita perlu memperingati hari ini bagi menarik perhatian masyarakat umum kepada pentingnya diberi perhatian khas kepada semua pengguna tongkat putih di Melaka dan Negara ini.  Saya rasa dengan adanya hari seperti begini akan dapat memberi maklumat dan pendidikan kesedaran awam kepada masyarakat bahawa betapa pentingnya masyarakat di negeri Melaka dan Negara ini terutama pemandu-pemandu kenderaan dan pengguna jalanraya mempunyai sikap prihatin dan sikap berhemah apabila berdepan dengan OKU penglihatan yang mengguna tongkat putih untuk bergerak ke sanasini dalam urusan kehidupan mereka seharian.

Salah satu masalah yang terbesar yang dihadapi oleh orang buta, pejalan kaki OKU penglihatan adalah apabila pemandu-pemandu kenderaan tidak berhenti di lintasan jalanraya atau gagal untuk melihat lorong yang betul apabila berada di pelbagai lorong yang mempunyai lintasan zebra, dimana ada OKU penglihatan sedang melintas atau baru hendak melintas jalan.

Golongan OKU penglihatan amatlah berterima kasih sekiranya pemandu-pemandu kenderaan di jalanraya memberi perhatian khas kepada pengguna-pengguna tongkat putih dengan bersikap lebih berhemah dan bertimbang rasa dengan memberi  mereka sedikit ruang untuk berjalan tanpa hadangan atau halangan.

Dengan menggunakan tongkat putih seorang  OKU penglihatan boleh mendapat info di sekitar jalanan, oleh itu dia boleh mengetahui keadaan sekelilingnya, samada dia berada ditempat biasa atau ditempat baru.   Dengan bantuan tongkat putih, dia boleh juga mengenali halangan di depannya dan dia dapat berjalan untuk mengelakkan halangan atau hadangan sepanjang laluan itu dan lagi dia boleh mengetahui contour; sebagai contoh tongkat putih membolehkan dia membezakan diantara jalan raya dan jalan kaki lima dan yang paling penting sekali, dengan tongkat putih membolehkan dia berjalan dengan perasaan lebih yakin lagi.

Hari Tongkat Putih Antarabangsa adalah satu Event Global yang disambut setiap tahun pada 15 Oktober. Hari tersebut digunakan untuk memberi kesedaran awam mengenai Tongkat Putih dan untuk memberi ingatan kepada masyarakat umum iaitu kepada pemandu-pemandu kenderaan juga pengguna jalanraya tentang keperluan  mengamalkan adab budi bahasa di jalanraya dan bersikap prihatin apabila mendekati seorang OKU penglihatan yang sedang berjalan kaki menggunakan sebatang tongkat putih.

Tongkat putih telah menjadi simbol kepada OKU penglihatan dalam tahun 1921 melalui usaha seorang jurugambar di UK yang telah hilang penglihatannya.

" Dalam tahun 1930, seorang ahli kelab lions telah ternampak seorang OKU penglihatan cuba melintas jalanraya  dengan menggunakan  tongkat berwarna hitam yang hampir tidak kelihatan tongkatnya oleh pemandu kenderaan. Kelab Lions UK telah mengambil keputusan untuk catkan tongkat itu dengan warna putih  supaya lebih terang dan boleh dilihat dengan jelas. Dalam tahun 1931, Kelab Lions Antarabangsa  telah mengambil ketetapan menjadikan  tongkat putih untuk orang buta sebagai satu Program Nasional di Benua Amerika Utara . Hari Tongkat Putih pertama kali telah disambut pada 15 Oktober 1964 di Amerika Syarikat".

Hampir semua daripada golongan OKU penglihatan adalah pengguna tongkat putih. Ramai daripada OKU penglihatan yang masih mempunyai sedikit lagi penglihatan functional menggunakan tongkat putih itu sebagai tongkat bagi keselamatan mereka dan juga bagi memberikan lebih keyakinan kepada diri mereka untuk bergerak ke sana sini.

Hari Tongkat Putih Antarabangsa pada tiap 15 Oktober adalah peluang yang terbaik untuk:

Memberi perhatian khas kepada semua pengguna-pengguna tongkat putih

i.   Memotong semua dahan-dahan pokok yang rendah yang boleh membahayakan   

     dan menghalang seorang OKU penglihatan apabila berjalan.

ii.  Mengalihkan semua halangan daripada jalanan kaki lima yang boleh  

     menghalang seorang pengguna tongkat putih.

iii. Memastikan bahawa kenderaan tidak diletakkan dibahu jalan atau di

     lintangkan di jalan kaki lima, terutama sekali di jalan masuk dan laluan masuk

     bangunan di mana terdapat ramai pengguna tongkat putih yang selalu lalu

     lalang disitu.

Tindakan mudah seperti ini dapat membantu dan boleh memberikan makna yang besar dalam kehidupan OKU penglihatan dalam pergerakan urusan seharian kehidupan mereka.

Saya bagi pihak SBM Melaka berharap dengan adanya publisiti meluas mengenai Hari Tongkat Putih dapat memberi sedikit pengetahuan dan kesedaran awam kepada orang ramai, terutama kepada pemandu-pemandu kenderaan dan pengguna-pengguna jalanraya betapa pentingnya bersikap berhemah dan bertimbang rasa kepada golongan OKU penglihatan yang mengguna tongkat putih. Semoga dengan adanya pemahaman dan pengetahuan mengenai Hari Tongkat Putih, ia mampu menjamin dan membantu OKU penglihatan yang menggunakan tongkat putih di jalanraya dan di kawasan awam dari segi keselamatan diri mereka.

Sekian terima kasih.

 

 

En. Hashim Ishak PBM,

Pengerusi SBM Melaka.

 

 

EMAIL: hashim572002@gmail.com
SKYPE: hashimmelaka
BLOG SBM MELAKA: http://mysbmmelaka.blogspot.com


Related Posts0 comments:

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog