Friday, April 30, 2010

Perniagaan OKU dialibaba

Friday, April 30, 2010 |
SAYA insan yang kurang upaya dan sudah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Negeri Pahang. Pada awal 2008, dengan bantuan seorang yang berpengaruh, saya memohon bantuan di bawah skim bantuan galakan perniagaan Orang Kurang Upaya (SBGP-OKU) di bawah Jabatan Tenaga Kerja Negeri Pahang.

Permohonan saya diluluskan pada 11 Ogos 2008. Nilai bantuan RM100,000 dalam bentuk barangan. Bagaimanapun, saya hanya dapat menguruskan perniagaan saya kira-kira setahun lebih saja.

Tanpa pengetahuan saya, daftar perniagaan saya dipindah tanpa persetujuan saya. Saya rasa amat terkilan dengan nasib yang menimpa. Tambahan saya tidak mampu untuk bekerja bagi menampung keluarga saya. Saya cuba mencari puncanya dan akhirnya saya dapat tahu yang perniagaan saya itu sudah ‘dialibabakan’ oleh orang yang menguruskan permohonan saya yang juga mempunyai tiga perniagaan yang sama dengan perniagaan saya.

Saya ada cukup bukti kerana ia membabitkan orang atasan. Di sini saya berharap agar jabatan yang terbabit dengan bantuan ini dapat bertindak segera, kerana ia membabitkan peruntukan yang besar untuk orang kurang upaya, supaya OKU tidak diperlekehkan pada masa akan datang.

Saya ingin tahu, apakah tindakan yang boleh diambil terhadap orang yang ‘meng-alibabakan’ OKU.

OKUCCB8981, Kuantan
.

Sumber: Berita Harian Online - Surat 26 April 2010


Related Posts2 comments:

maiyah said...

nape dorang ni kalo nk kaut untung x tgk kiri kanan, hrp ada org pandang serius mende nih

Suara OKU said...

Duit kak..orang zaman sekarang..mane ade peluang situ dia rembat..tak ingat dose pahale

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog