Friday, April 17, 2009

KTMB tidak mesra OKU

Friday, April 17, 2009 |
KTMB tidak mesra OKU

Oleh SHAWKATH AZDE
shawkath.azde@kosmo.com.my

MOHD. HANIF (tiga dari kiri) menerima cenderahati daripada seorang Orang Kurang Upaya, Nurul Ain Abdul Rashid pada perasmian Kelab Kecergasan Ampang Jaya semalam.

AMPANG - Kebanyakan kemudahan pengangkutan awam di negara ini termasuk Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) masih gagal menepati keperluan golongan Orang Kurang Upaya (OKU).

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, beliau telah membangkitkan perkara itu untuk dibincangkan oleh agensi kerajaan terbabit sejak tahun lepas.

Menurutnya, masih terdapat ruang yang perlu dibaiki melibatkan aspek reka bentuk dan kehendak golongan berkenaan.

"Beberapa agensi di bawah Kementerian Pengangkutan harus mengambil kira penyediaan kemudahan mesra OKU dalam pengangkutan awam. Memang ada wujud kekangan seperti di stesen-stesen yang telah disiapkan oleh agensi lain yang tidak mempunyai kemudahan mesra OKU.

"Saya ingin melihat pengangkutan awam di bawah kementerian saya atau di bawah kementerian lain mengambil perkara ini sebagai cabaran utama," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pusat Vokasional untuk OKU yang mendapat kerjasama Resort World Berhad (RWB) di Kelab Kecergasan Ampang Jaya (KKAJ) di sini semalam.Related Posts0 comments:

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog