Friday, May 7, 2010

Di Australia Orang Kelainan Upaya tidak pernah dipinggirkan

Friday, May 7, 2010 |

BIASANYA di hujung setiap minggu saya akan membawa keluarga saya ke tempat-tempat yang boleh kami sekeluarga beristirehat. Rasa rugi pula jika tidak menerokai Australia yang penuh dengan pelbagai tempat menarik.

Baru-baru ini kami memilih untuk berBBQ di tepian pantai, lokasi yang dipilih kali ini ialah Willamstown, sebuah kawasan bersejarah serta penempatan awal manusia di Melbourne.

Ketika sedang berseronok bermain di persisiran pantai, tiba-tiba datang sekumpulan orang yang turun dari sebuah van putih, terus menuju ke tempat berhampiran kami. Pada mulanya saya ingat mereka ini adalah sekeluarga, sepeti kami, datang untuk beriadah, rupanya sangkaan saya meleset sama sekali.

Kumpulan ini terdiri daripada pelbagai latarbelakang. Ada yang tua, ada juga yang muda dan berbeza keturunan. Setelah diamati betul-betul mereka semua adalah dari golongan orang kurang upaya, fizikal dan juga mental.

Secara automatis lagu Namun Ku Punya hati nyanyian Revolver seolah-olah berputar-putar di telinga saya. Apatah lagi, apabila mengenangkan nasib mereka yang sama di Malaysia.

Tidak ada siapa yang meminta agar dilahirkan cacat ataupun berdoa untuk menjadi kurang sempurna. Ini bukan satu pilihan, tapi ia adalah takdir, namun begitu, sejauh manakah takdir ini kita boleh garap menjadi positif.

Di Australia golongan OKU ini tidak pernah dipinggirkan dalam masyarakat. Mereka tidak pernah disembunyikan di dalam almari. Malah diberi sebanyak pendedahan yang mungkin. Ini bukan bermakna, keluarga mereka merasa bangga dengan kewujudan ahli keluarga yang cacat, tetapi sikap tidak menyesali ataupun malu dengan anugerah Ilahi itulah yang perlu dipuji.

Hakikatnya, mereka bukannya sakit, kerana tiada ubat yang boleh menyebuhkan mereka, tetapi dugaan dalam menempuh ranjau kehidupan yang diberikan, hendaklah disemai dengan kekuatan semangat dan latihan yang sewajarnya. Agar kekurangan yang ada boleh ditransformasikan menjadi sesuatu yang istimewa.

Kerajaan pimpinan Rudd, begitu perihatin terhadap kebajikan rakyatnya. Ketika dalam kandungan lagi sudah diuji janin tersebut untuk mengenal pasti jika terdapat sebarang kecacatan. Jika didapati ada kemungkinan kecacatan pada bayi tersebut, ibu-bapa akan dimaklumkan serta diberi kaunseling permulaan.

Tujuannya ialah agar ibu-bapa bayi tersebut bersiap-sedia dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku. Selepas dilahirkan anak tersebut akan sentiasa dipantau perkembangannya oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat tempatan.

Bantuan kewangan serta sokongan moral sentiasa dihulurkan. Yang menariknya, pada setiap hujung minggu, mereka ini akan dibawa keluar ditemani para sukarelawan yang terlatih untuk bersiar-siar sepertimana manusia normal yang lain.

Tujuannya ialah untuk memberikan mereka pendedahan terhadap kehidupan dunia realiti sambil memberi ruang untuk ibu-bapa mereka menggendurkan sedikit ketegangan dan berehat seketika (stress release).

Kemudahaan dan keselesaan untuk golongan ini sentiasa diambil kira. Prasarana yang sesuai sentiasa dipertingkatkan. Terutamanya sistem pengangkutan awam yang amat mesra dengan keperluan OKU.

Menariknya di sini, terdapat teksi yang direka khas untuk kegunaan mereka yang berkerusi roda agar memudahkan pergerakan mereka. Gerabak kereta api juga disediakan kemudahan khas untuk golongan ini, malah koc pertama sentiasa diperuntukan untuk golongan istimewa ini, agar mereka dapat merasai keselesaan sama seperti orang lain.

Ironinya, kerajaan tidak sentiasa memanjakan mereka. Golongan ini sentiasa diajar untuk berdikari, malah diajar bagaimana caranya untuk survive jika kaum keluarga sudah tiada.

Misalnya di hadapan rumah saya, terdapat penempatan bagi dua orang yang mengalami kecacatan fizikal yang kronik. Lumpuh hampir keseluruhan badan. Bergerak hanya bergantung kepada kerusi roda elektronik.

Seorang masih lagi boleh mengawalnya dengan tangan, seorang lagi mengawalnya dengan tolakan dagu. Setiap hari akan ada dua syif sukarelawan terlatih datang ke rumah tersebut. Tugas mereka ialah untuk membersihkan rumah, menukar lampin serta menyediakan makanan untuk dua orang kurang upaya ini.

Dan seminggu sekali mereka juga akan ditemani untuk melakukan shopping sendiri dengan menggunakan pengankutan awam.Bukan tujuan saya untuk mempelekehkan negara sendiri, tapi sekadar perbandingan agar dapat sistem yang ada sekarang dikemaskini dan kita tidak alpa akan keperluan dan kehendak golongan ini.

Tapi yang pasti, bagi saya, istilah Orang Kurang Upaya (OKU) harus dihapuskan dan diganti dengan istilah yang lebih bermotivasi positif tanpa adanya elemen merendah diri. Mereka ini, walaupun tidak sesempurna orang biasa, adalah insan istimewa yang tetap mengharapkan ada sedikit ruang bagi mereka di hati insan-insan lain.Walaupun kelihatan berbeza dari segi paras rupa, mereka juga pandai ketawa, menangis dan merasa kecewa.

Tanpa betul-betul mendekati, bermesra dan melayan mereka, tidak ada sesiapa menyangka keistimewaan yang mereka miliki. Maka itu janganlah disebabkan kesempurnaan yang Ilahi kurniakan, kita lupa mereka sebenarnya insan istimewa yang kadang-kala dipinggirkan oleh masyarakat sendiri.

Mereka juga perlukan pembelaan. Pandanglah mereka dengan mata hati bukan dengan buta hati.

DR AHMAD ZAHARUDDIN SANI merupakan Honarary Visiting Academician di University of Melbourne. Beliau boleh dihubungi menerusi email asani@unimelb.edu.au

-MstarRelated Posts2 comments:

Anonymous said...

satu artikel yang bagus..tahniah DR

Anonymous said...

Salam Dr, sedikit pengalaman saya sendiri.

Saya mempunyai anak kurang upaya, kes spina bifida, sewaktu lahir doktor pun tidak mempunyai keyakinan anak saya boleh berjalan dan menjalani kehidupan sebagai manusia normal.

Saya menghantar ke sekolah harian biasa, dengan mendokong, hantar dan ambil setiap hari persekolahan. Saya suami isteri membiasakan beliau dengan tempat2 awam seperti shopping mall dan mengajar beliau bertatih berjalan dengan bantuan.

Alhamdulillah dengan berkat doa dan usaha kami suami isteri, beliau sekarang bolehlah berdikari dan sedang belajar di MMU Melaka, boleh memandu dengan kereta otomatik, tidak mempunyai inferioty complex, dan merasakan beliau seperti manusia normal. Secara physical kita nampak dia normal, tapi bila berjalan atau berdiri mmg nampak ketara kecacatan beliau. Beliau sembahyang secara duduk, tidak boleh berdiri, kerana tak balance.

Saya hanya memohon beliau sebagai OKU pada umur beliau 17 tahun (selepas kami memberi positif point kepada beliau-memang saya rugi dari segi pengecualian income tax), dan tidak dari awal lahir, sebab saya tidak mahu beliau merasakan kekurangan pada diri beliau.

Beliau sekarang bercita2 untuk menjadi commercial pilot, dan insyallah sekiranya saya mempunyai rezeki saya akan menghantar beliau ke flying school, and my target is for him to be the 1st OKU commercial pilot in Malaysia, if not in the world.

Sekian.

-Azhar-

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog