Sunday, May 2, 2010

Kakak jaga adik OKU harap bantuan lulus

Sunday, May 2, 2010 |


PULAU SEBANG – Kakak yang menjaga adik lelaki cacat sejak 13 tahun lalu masih menunggu kelulusan bantuan Jabatan Ke-bajikan Masyarakat (JKM) bagi menampung sara hidup adiknya.

Wong Sow Lan, 52, berkata, dia menjaga adiknya, Wong Geok Joon, 45, sejak ibu bapa mereka meninggal dunia.

Menurutnya, biarpun adiknya tidak banyak karenah namun dia masih memerlukan perbelanjaan tambahan untuk menampung barangan keperluan harian.

“Gaji diterima tidak mencu-kupi, ditambah pula dua daripada tiga anak saya sedang menun-tut di institusi pengajian tinggi (IPT) sementara pendapatan suami sebagai pemandu lori di Kuala Lumpur sedikit sahaja,” katanya.

Sow Lan berkata, dia terpaksa membuat permohonan kebajikan bagi kategori penjagaan elaun orang kurang upaya (OKU) bulan lalu disebabkan keadaan ekonomi sekarang.

“Setakat ini, saya dimaklumkan proses permohonan masih dalam siasatan pegawai kebajikan,termasuk sokongan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, melalui surat dikeluarkan Pusat Perkhidmatan Barisan Nasional (Pembela) Melaka

“Saya sekeluarga turut berterima kasih kepada Pembela Me-laka, Jawatankuasa Penyelaras Dewan Undangan Negeri (Japerun) Dewan Undangan Negeri (DUN) Gadek, JKM Alor Gajah, MCA Cawangan Pulau Sebang dan Jawatankuasa Kemajuan dan Kese-lamatan Kampung (JKKK) Pulau Sebang Utara kerana tampil membantu,” katanya.

Sementara itu, Pegawai JKM Alor Gajah, Harniza Samsudin berkata, permohonan bantuan dibuat Sow Lan masih dalam sia-satan dan beliau berharap Sow Lan bersabar.

“Jika tiada masalah Sow Lan akan mula menerima bantuan bulanan sebanyak RM300 mulai Mei ini,” katanya.

Sinar Harian
30 April 2010Related Posts2 comments:

maiyah said...

hrp dia akan dpt bntuan..

http://selepas-oku.blogspot.com/ said...

ni kes "MASIH dalam siasatan pegawai kebajikan" ni......hrp2 cpt la selesai...

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog