Saturday, November 3, 2012

Denko. 15 tahun dalam kenangan

Saturday, November 3, 2012 |

Awal januari 1997, aku mula memasuki alam pekerjaan. Aku kerja kilang sebagai operator pengeluaran. Kilang tempat kerjaku diberi nama Denko HLB. Aku dan seorang lagi kawan buta, yatim bekerja di sana. Tugas kami mudah. Lipat kotak.

Di kilang itu, bukan kami saja warga oku di sana. malah, ada beberapa lagi warga oku di sana. Antaranya, oku mental dan bisu. Payah betul nak bersembang dengan orang bisu. jadi, kami pakailah inisiatif sendiri untuk sembang dengan si bisu ni.

Pernah pada suatu ketika, kilang kami mengambil seorang pekerja yang dikategorikan gila. Dia boleh kerja, tapi tiba-tiba nanti, dia boleh jerit kuat-kuat. Dia akan ditemani oleh ayahnya. Kalau ayahnya sakit, dia pun tak datang kerja. Tapi, dia kerja tak lamalah, dia berhenti. Begitu jugak dengan si bisu. kalau si ibu tak kerja di sana, dia pun tak boleh kerja. Dia bukan setakat bisu, tapi masalah lain juga. Dia juga kekadang, boleh berak dalam seluar. Kalau mak diatak ada, oi payahlah. Yang si perempuan pula, juga kes yang sama, bukan setakat masalah mental. Kadang, bila datang period, habis pakaian kena darah kotor. Dah satu kerja pulak nak pergi cuci. nasib baiklah ada kawan sudi tolong. Kira prihatinlah ni.

Terdapat dua orang oku anggota. yang sorang, dua-dua kaki bertongkat. kalau dia tergelincir jatuh, pasti terlentang. kalau tak angkat dia, sampai tahun depanlah terlentang di situ. Pernah pada suatu hari, dia pergi ke toilet. Entah macammana dia jatuh terlentang dalam toilet. Apabila ke toilet, dia akan meletakkan tongkatnya di luar toilet. Dan dengan berpegang pada dinding, dia akan berjalan perlahan-lahan masuk dalam jamban. Dalam jamban itulah dia jatuh terlentang.

Apabila begitu lama dia tak keluar dari toilet, super visor dah mengesyaki sesuatu. Bila sampai, mereka terpaksa panjat masuk dalam jamban tu untuk angkat dia bangun.

Ok yang sorang lagi pulak, cacat sebelah kaki kanan dan tangan kanan. Tapi dia ni, action bukan main. Bongkak nak mampoi. Dia ni pulak, ada penyakit gila babi. Kalau penyakit gila babinya menyerang, takut tengok.

Kilang ni bukan setakat buat kotak, dia juga mengeluarkan barangan lain. Seperti barangan plastik dan barangan kertas yang lain.

Tahun 2000, itulah tahun pertama aku menghadiri jamuan makan malam di kilang yang berlangsung di Hotel Istana kalau tak salah. Aku pergi dengan kawan. Chey, makan pun tak kenyanglah.

Tahun 2002, perniagaan kilang mula merosot sedikit demi sedikit. Tak tahulah di mana silapnya. Tetapi, setiap barangan yang datang, pasti ada yang rosak dan terpaksa dihantar balik kepada pembekal.

Tahun 2003, pengeluaran kilang semakin merudum. Akibatnya, dua orang oku anggota telah diberhentikan kerja. Sementara tinggallah beberapa lagi oku mental dan termasuklah aku. kami kerap pula diberi cuti tanpa gaji sebab barang tak ada.

Sementara itu, Yatim kalau tak salah, berkahwin pada tahun 2001. Isterinya, Rohazana. Rohazana bekerja di kilang sarung tangan Alligance yang sekarang telah dipindahkan ke Thailand khabarnya. yatim berhenti pada awal tahun 2002.

pada April 2004, kami, semua oku kecuali seorang oku wanita di kilang tu diberi cuti hingga ke suatu tarikh yang akan diberitahu kelak. Alasannya, barang tak ada. Tinggallah hanya seorang oku yang bekerja.

Oktober 2009. Aku dipanggil balik ke kilang Denko. Rupanya, nama kilang itu telah bertukar dari Denko HLB kepada Denko IPC. Sejak bila bertukar, tidaklah diketahui. Oku lain tidak dipanggil balik. Sepanjang lebih kurang lima tahun itu, kami diberi gaji tanpa kerja. Seronok no?

Rupanya, hanya aku seorang yang dipanggil balik ke kilang itu untuk bekerja. Tetapi kali ini, bukan lagi aku melipat kotak. Tetapi mengopek sampah. Kadbod itu telah di punch. Kerja aku, tarik keluar sampah yang melekat.

Apabila aku kembali semula ke kilang tersebut, rupanya, telah banyak perubahan yang berlaku. pekerja yang beratus orang, kini hanya tinggal berpuluh orang sahaja. Semua pekerja Bangla Desh kecuali beberapa orang, telah dihantar pulang. Begitu juga dengan pekerja Indonesia. Dan, mereka ambil pula pekerja dari Myanmar dan Nepal.

Tahun 2011, desas-desus telah kedengaran yang mengatakan, kilang akan berpindah ke lokasi lain. Di mana lokasinya, tidaklah diketahui. Tetapi, pihak pentadbiran cuba menghentikan khabar angin ini.

Tahun 2012, khabar angin tentang perpindahan kilang semakin kencang. Dan pada Jun 2012, berita itu sedikit sebanyak telah disahkan. Kilang itu diberitakan akan berpindah ke tanah besar. Di mana lokasinya, tidaklah diketahui. Dan pada masa itu, telah terbayang oleh aku, pastinya rezeki aku akan barakhir.

Pada penghujung September, pihak pentadbir telah memanggil satu mesyuarat. Dia memanggil kumpulan kecil. Di mesyuarat itu, pihak pentadbir telah memaklumkan bahawa, kilang akan dipindahkan ke lokasi baru di Seberang jaya. Alasan yang diberi ialah sewa tanah di Pulau Pinang amat mahal sekarang dan pihak kilang tidak mampu untuk menanggung pembayaran sewa tanah itu.

Di dalam mesyuarat tersebut, aku telah memaklumkan, jika pihak kilang sediakan pengangkutan, dapatlah aku mengikuti perpindahan itu. Kalau tak, tak boleh. Dan pengangkutan itu kalau boleh, datanglah ke kawasan tempat tinggal aku. Pihak pentadbir berjanji akan mengkajinya.

Pertengahan Oktober. Kami disuruh menghantar surat kepada pengangkutan untuk memaklumkan sama ada boleh mengikuti perpindahan kilang atau sebaliknya. Aku tetap dengan pendirianku yang asal. Aku telah menghantar surat pada pentadbir kilang menyatakan, aku tidak akan mengikuti perpindahan kilang ini kerana tiada pengangkutan disediakan. Itulah keputusan muktamadku.

31ST Oktober, merupakan hari terakhir aku di kilang. perasaan sayu dan sebak menyelubungi hatiku. namun, aku ketepikan kesemua itu. Aku tidak mahu melayannya. Setelah 15 tahun bersama Denko, kini, tibalah masa dan ketikanya untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Denko. Setiap pertemuan, pasti ada perpisahan.

Apabila pulang ke rumah, perasaan sayu dan sebak masih lagi menyelubungi hatiku. Dan pada malam itu, sehingga ke pagi aku tidak tidur. Aku mengimbau kembali kenangan-kenangan pahit manis bersama Denko.

Dan kini, Denko hanyalah menjadi lipatan sejarah buat diriku. Segala jasa-jasamu tidak akan kulupakan. Selamat tinggal dan selamat berpisah Denko.Related Posts0 comments:

Post a Comment

Statistik

Perhatian kepada pengunjung blog Suara Oku..

Blog ini adalah bertujuan untuk memberi informasi terkini dan memperjuangkan nasib Orang Kelainan Upaya(OKU) di Malaysia.

Justeru itu pihak blog memohon jasa baik pengunjung untuk menyumbang sebarang informasi berkenaan kempen,artikel dan apa sahaja yang melibatkan OKU.
Pihak blog juga ingin mengajak rakan-rakan di luar yang berminat untuk menulis mengenai OKU untuk menyertai kami terutamanya daripada golongan OKU sendiri.
Pihak blog juga amat menghargai sekiranya rakan-rakan membuat pautan blog ini di blog anda.

Sebarang pertanyaan dan cadangan silalah email pada :
suaraoku@gmail.com.
-Terima Kasih-

"Bukan Wang Yang Ku Pinta, Cuma Secebis Perhatian "

OKU'S Supporter Blogger

OKU'S Supporter Blogger

Pandangan Anda


ShoutMix chat widget

Followers

 
Copyright © Suara OKU | Powered by Blogger | Template by Blog Go Blog